måndag 11 juni 2012

Schengen-kompromiss utlöser konflikt i EU

Ett avtal som gör det möjligt att återinföra gränskontroller, kallas oeuropeiskt av kommissionen och parlamentets ordförande kallar det en krigsförklaring.
Även om EU-toppen förmodligen kommer att stoppa förslaget så är det dock en utmärkt markering.

. . . . .Goda nyheter från EU-fronten:

"Det danska EU-ordförandeskapet har fått EU:s medlemsstater att acceptera en kompromiss om ett nytt Schengen-avtal som möjliggör införandet av gränskontroll i upp till två år om:
1. alla möjligheter att bevaka EU:s yttre gränser har uttömts, 2. EU-kommissionen föreslår det, och 3. det godkänns av en majoritet i EU:s ministerråd.

Viljan att återinföra gränskontroll beror bland annat på att det varje år kommer ca 150.000 illegala så kallade flyktingar över gränsen till Grekland från Turkiet, och att tusentals främst tunisier flydde via Italien till Frankrike i samband med den så kallade arabiska våren förra året.
"Det är ett viktigt steg och en stor seger för det danska EU-ordförandeskapet," säger justitieminister Morten Bødskov (S).

Men entusiasmen delas långt ifrån av alla i EU. EU:s justitiekommissarie Cecilia Malmström kallar kompromissen för 'oeuropeisk'.
'Det är en krigsförklaring från dansk sida', säger ordföranden i EU-parlamentet Martin Schultz och kräver att Bødskov står inför rätta i parlamentet nästa vecka."


EUSSR-kommissarie Cecilia Malmström: “När skutan sjunker ska alla luckor öppnas”