fredag 7 november 2008

Vem ska ge fan i vems heder?

Cherin Awad, huvudrollsinnehavare i Halal-tv som bekant, har uppenbarligen lämnat bloggen Betraktarens Öga. Tittar man lite närmare på bloggen hittar man följande under rubriken Arkiv:

"Söndag 20 april
Ge fan i min heder.

Begreppet ”Heder” har diskuterats länge och väl av hela Sveriges befolkning. Men det känns inte som att man kommit fram till en lösning på problemet. Är det så att det inte ens är något problem att lösa eller är vi för upptagna med att bara snacka om saken istället för att göra något? Målet är att skydda tjejer men ändå lägger man ner väldigt mycket tid på att analysera om det är en hederskultur eller gammalt hederligt ”mansvåld”. Är frågan om heder fortfarande viktig eller uttjatad?

Medverkande:

Nabila Abdul Fattah, rappare
Bernadita Nunez - Terrafem
Maya Traboulsi - Nätverket mot hedersrelaterat våld
Mehrako Masifi - Betraktarens öga
Amineh Kakabaveh - Varken hora eller kuvad "

För oss som arbetar med utsatta kvinnor och barn är denna fråga i högsta grad angelägen. Det är knappast vi svenskar som anser att det ligger någon form av heder i att mörda sin dotter för att hon talat med "fel man" eller inte lyder sina föräldrar och då förtjänar misshandel, inlåsning och våld av föräldrar, bröder och släkt.

Varför vill man inte i muslimska kretsar se sitt ansvar för den religion och kultur de bär med sig, utan nu ska man skjuta ansvaret ifrån sig? Jag kan inte tolka ovanstående på annat sätt! Vem ska ge fan i vems heder skulle jag vilja veta!


Bild från Göteborgsposten


© Copyright UltraV

0 kommentarer:

Skicka en kommentar