lördag 28 januari 2012

Synagogen i København

I går viste svensk TV en meget fin og højtidelig forestilling i Stockholm store synagoge til minde om "Förintelsesdagen". Taler, musik og sang gjorde det hele til en stemningsfyldt oplevelse af bedste karat.

Jeg mindedes de mange gange, at jeg som guide for de københavnske slentreture gennem København i 50`- 70`erne måtte forklare de danske jøders historie fra Chr. 4`s tid til den almene tildeling af almindeligt statsborgerskab i 1814 og vor påfølgende skamfulde jødefejde 1819-20 (smitte fra Tyskland efter Napoleonskrigen!). Videre om vore mange kendte jøder inden for videnskab og litteratur.

Vi sluttede af i synagogen, en af Europas ældst bevarede. Mange synagoger ødelagdes i andre lande under sidste krig. Den danske er bygget i klassicistisk stil 1833, hvis tilsvarende jødiske årstal efter skabelsen står over døren og - snedigt nok - samtidigt i sin hebraiske form betyder: "Velkommen være den, der kommer i Herrens Navn".

Københavns synagoge overlevede besættelsen, ja tilmed dens hellige inventar, Torahrullerne m.m. Klarede sig, gemt væk af folk i den danske Folkekirke!
I synagogen fik slentretursdeltagerne bl.a. høre kantorens pragtfulde sang.

Jeg mindedes, at synagogen pludselig blev genstand for et bombeattentat, og alt ændredes. Den gamle tillidsfulde åbenhed forsvandt. Tvunget af omstændighederne!

Kilde: svensk TV 26/1, gentaget 27/1

. . Överallt i Europa