onsdag 23 november 2011

Invecklad utveckling

Den tidigare ordföranden för Folkekirkens Nødhjælp (FKN), Christian Friis Bach, har blivit utvecklingsminister i den nya röda danska regeringen.

Tro inte att denna kontakt med kyrkan är något positivt. FKN har länge varit den argaste danska motståndaren till Israel med evinnerlig hets. Och insamlade medel har ibland använts för helt andra syften än de ädla givarna har kunnat föreställa sig, till exempel till journalistenen Jørgen Flindt Petersens mycket ensidiga palestinier-film för några år sedan.

Nødhjælpen har också försökt att rensa kristendomen från dess judiska bakgrund genom att göra bakgrunden palestinsk. Det började för tjugo år sedan när deras tidning "NØD" i november 1991 berättade att de första kristna inte var judar, men palestinier. Alltså araber!

Jesus beskrevs som "en fattig arabpojke", så FKN drar sig inte för att förvränga historien. Med en FKN-minister är det knappast utsikter för en mer objektiv debatt i Danmark om Israel och palestinierna. Han stöder också Socialistisk Folkepartis kritiska angrepp på Israel.

Kyrkan blev under det kalla krigets marxistpropaganda så allomfattande att den blev hållningslös. Det var åsikter av alla slag och utsträckt tolerans. En kvinnlig präst bad från predikstolen Gud förfölja någon, en prästfru skrev om sexuella utsvävningar, en präst lät Barnmaktsbarnen från Christiania övernatta i kyrkan, röka hasch och tillsammans med honom storma in i en skola för att störa undervisningen. Människor inom kyrkans värld gjorde till och med en insats för bevarandet av barnpornografi och stödde psykologen Berl Kutschinskys film för blodskam mellan föräldrar och deras småbarn...