fredag 11 februari 2011

Här kommer Muslimska Brödraskapet...

Ja, nu har Mubarak avgått. Tyvärr tror demonstranterna själva, liksom våra inhemska dårar, att de får något att säga till om, men det är Muslimska Brödraskapet som Obama bjudit in. Ännu ett arabiskt krig mot Israel verkar oundvikligt.

Israel är Mellanösterns enda demokrati, så man kan fråga sig vad som egentligen står på spel i Egypten. Står valet verkligen mellan demokrati eller diktatur? Eller står det mellan en västvänlig diktator à la Mubarak (bilden) respektive en islamisk diktator à la Ahmadinejad?

Mubarak: "De kan tala om demokrati, men de vet inte vad de pratar om och resultatet blir extremism och radikal islam."

För 30 minuter sedan avgick han. Nu gäller det. Frihet, jämlikhet - eller muslimskt broderskap. Vill man ha ett kärnvapenkrig i Mellanöstern, ja då kan man ju glädjas över att Egyptens besinningsfulle president har fallit.

Ahmadinejad: "USA och Israel är snart ute ur Mellanöstern. Det är den iranska revolutionen som nu har spritt sig till Egypten."
Samtidigt förbjuds iranierna att demonstrera till stöd för egyptierna, och Revolutionsgardet varnar för att varje försök kommer att krossas.

Striden i arabvärlden står mellan islamister som vill införa sharialagar och de som vill slippa dem. De senare i sin tur vill ha demokrati eller till nöds diktatur. Ett slags trefrontskrig alltså.

I många länder är det islamister mot icke-muslimer. Tidningarna rapporterar om inbördeskrig i Elfenbenskusten, men nämner inte gärna att det står mellan muslimer i den norra delen av landet, och kristna i den södra. Samma konflikt som har lett till en delning av Sudan.

Det kristna södra Sudan, som tillfogats ofattbara lidanden av muslimer från den norra delen av landet, går nu tillbaka från islam till civilisation, som AJN uttrycker det.

Men medan Sydsudan lämnar en shariastyrd skräckregim verkar Egypten gå motsatt väg. Vi har sett bilder av enorma folkmassor som demonstrerar mot regimen. Å andra sidan är Kairo är en stad med 18 miljoner invånare, vad med alla dem som är förtvivlade över kaoset, och som förmodligen ville att Hosni Mubarak skulle sitta kvar.

Många länder är mogna för egyptisk revolution - men som sagt, vad står egentligen på spel? läs vidare >>

16 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, visst är det konstigt att vi i väst aldrig ens funderar på sådant här, medan man i just muslimska länder ständigt verkar var i konflikt? Vad kan det bero på? Att nu muslimska brödraskapet verkar skörda framgångar i kölvattnet av det Egyptiska upproret, bådar därför inte alls gott inför framtiden. Islam står för förtryck, vad än "moderata" muslimer försöker lura i omvärlden. Det finns i dag över 40 länder världen över med muslimsk majoritet och ingen av dessa skulle kvalificera sig som demokratier med våra mått mätt. Fråga er på vilket sätt islam har berikat vår värld? Förbättrat vår värld? Fört mänskligheten framåt?

Stefan sa...

Fantastiskt att folk som ni alltid ska hävda att andra människor inte ska få bestämma själva över sina öden.

Knute sa...

Stefan, det där begriper jag inte riktigt. Det är så enkelt att säga att om egyptierna vill ha frihet och demokrati ska de få det. Men mycket tyder på att de önskar islam i stället, och att det kan bli som i Iran. Eller som i Gaza, som valde super-islamistiska Hamas när Israel lämnade området. Gazanerna hamnade ur askan i elden.

Det är bara att konstatera, och inte mycket att göra åt. Vi i väst får förbereda oss på nya flyktingströmmar, och att hjälpa arabländerna med våra skattepengar (trots att de har oljepengar) för att "stabilisera" dem.

http://everykindapeople.blogspot.com/2011/02/egypten-stodet-for-radikal-islam-ar.html

Stefan sa...

Ja men du skriver ju själv att de kommer välja islam = dåligt. Är det vår uppgift att hindra dem från att välja det? Å hur fan vet du det? Du tar samtidigt upp konflikten i elfenbenskusten. Folket gjorde där sitt val, valde en president som enligt allt att döma blev valt i ett korrekt utfört val. Men just jävlar, karln är muslim. Inge bra. Nu är det krig mellan religioner enligt din bedömning. Att gamle presidenten hade sin milis som nu tar till våld verkar ju mao inte spela någon roll. Nu är det religiösa grupper som slåss.

Ett tankeexperiment: Tänk om KD skulle få majoritet i riksdagen och ville basera lagstiftningen efter bibeln. Dvs. förbjuda abort, homosexualitet, skilsmässor, onani mm. Hur skulle du ställa dej till det? Är vi inte fria att göra det valet då, eller är det så att vi minsann skulle ha den rätten?

Knute sa...

Tyvärr tror demonstranterna själva, liksom våra inhemska dårar, att de får något att säga till om, men det är Muslimska Brödraskapet som är inbjudna till att diskutera Egyptens framtid...

Det är inte alltid fria val leder till demokrati. Man kan misstänka att islamisterna griper tillfället på samma sätt som nazisterna gjorde i Tyskland.

Och om det blir en revolution är det högst osannolikt att det kommer en demokrati ut av det.

Jag är inte insatt i vad som händer i Elfenbenskusten men nog är det ett inbördeskrig alltid. Det vore orimligt om 51 % muslimer finge trycka ner sharialagar på 49 % kristna.

Singapores premiärminister Kuan Yew uttrycker det bra:

"In multiracial societies, you don’t vote in accordance with your economic interests and social interests, you vote in accordance with race and religion."

Lärdomar Sverige kommer att behöva.

http://snaphanen.dk/2011/02/03/lee-kuan-yew-hard-truths-to-keep-singapore-going/

Tant Greta i Afrika sa...

För 30 minuter sedan avick Mubarak. Nu gäller det.

Knute sa...

Tant Greta, jag infogar det i inlägget.

Tänk att du hittade hit till den här bloggen ända från Mozambique. Känner mig hedrad.

Knute sa...

Tunisia: Kraftig økning i den illegale innvandringen til Europa

Ben Ali-regimets fall i Tunisia avstedkom ikke bare glede og ønsker om å bidra til en bedre fremtid for landet. Det førte ganske snart også til en gjenopptagelse av båttrafikken med illegale innvandrere til Europa.

http://www.document.no/2011/02/tunisia-kraftig-%C3%B8kning-i-den-illegale-innvandringen-til-europa/

Anonym sa...

Om man tittar tillbaka lite så har Algeriet haft en revolution i slutet av 80-talet och vad hände sedan? Jo, extremister har tagit över och det ledde till inbördeskriget. Västvärlden måste agera nu och inte vänta tills det blir kaos.

Berit sa...

När vi tittar på nyheter från Egypten är det enkelt att fokusera på de som talar engelska och glömma att de flesta i landet (90%?) är muslimer och inte har någon erfarenhet av demokrati.
Religionen dominerar varje ögonblick och handling i deras liv. Jag tror att vi underskattar det.

När man säger; "Vi i Väst måste göra något?" blir min fråga;"Vad?"
Gå in med trupper och ockupera landet?

Egyptiernas framtid är inte vår ensak. De är gamla nog att välja själva och ta konsekvenserna av det. De måste växa in i demokrati när de är mogna för det, vilket kanske blir nästa gång de gör uppror.

Anonym sa...

Stefan. Onani är inte förbjudet enligt bibeln men däremot ansåg Gud det vara syndigt av Onan att "spilla sin säd på hälleberget" tror jag det stod. Han ville inte ha barn med sin brors änka som han fått ta över så han tillämpade avbrutet samlag.
Kalle Strokirk

Anonym sa...

"Kommer det muslimska brödraskapet ta över Egypten?" är en läsvärd artikel på Newsmill.

Författaren ger inga enkla svar men han problematiserar den muslimska tolkningen av demokrati.

Länk till artikeln:

http://www.newsmill.se/artikel/2011/02/12/kommer-det-muslimska-br-draskapet-ta-ver-egypten

Knute sa...

Ännu ett arabiskt krig mot Israel verkar oundvikligt.

Israel har anfallits av de omgivande arabiska staterna 1948, 1967 och 1973.

Israel har sedan sexdagarskriget 1967 ockuperat Västbanken och Gazaremsan samt annekterat Golanhöjderna och Östra Jerusalem.

Gazaremsan utrymdes 2005, och Hamas tog makten, en radikal islamisk organisation vars mål är att utplåna staten Israel.

Efter att israeliska städer och byar beskjutits med Qassam-raketer anföll Israel i december 2008 med luftangrepp och marktrupper.

Enligt Amnesty hade delar av den israeliska krigsmakten svårt att skilja mellan militära mål och civila objekt.

Amnesty kritiserade Hamas för att de avfyrat raketer och placerat militär utrustning nära civila hem och använt palestinier som mänskliga sköldar.

Anonym sa...

Stefan, demokrati är gott, men räcker inte. Begreppet majoritetens tyranni har du kanske hört talas om. Fria val är bara en del. Likhet inför lagen, yttrandefrihet, pressfrihet (så folket kan bedöma olika val) är lika viktiga. Oberoende institutioner och maktdelning likaså.

Och nej, jag tycker inte vi har rätt att välja en kristdemokratisk majoritetsregering om denna skulle ha en människorättsfientlig agenda. Jag grundar detta på att ingen (inte ens en demokrati) har rätt att köra över de mänskliga individuella rättigheterna.
/MB

Anonym sa...

Väst som skapar Islamisering, kolla bara på Iran, varför folket valde Islam, pga att idiot shahen var så korrupt och allierad med väst.
Men Khomeini var Västallierade också innan han vände ryggen.
Varför klagar folk på Iran men inte S.Arabien, S.Arabien är stor allierad med USA och England, så Sverige får hålla käften och respektera, om Iran skulle säga vi ger vår arsle till USA, Så Iran skulle bli som S.Arabien.

Anonym sa...

Algeriet har drabbats av samma process som sker i Tunisien och Egyptien 1988-1990. Fria val ledde till att kriget startades och folk fick lida fram till dagens datum med 200.000 människor som miste livet (barn, gamla, unga och kvinnor). Alla intellektuella blev mördade av islamister och anklagades för icke troende. VAd tror ni kommer att hända i Egyptien och Tunisien? Jag ser framför mig de bilderna som utspelades i Algeriet då och ingen vågade hjälpa landet. Visst är alla fria att välja vilken politik som passar bäst men under förutsättning att alla minoriteter skall respekteras. Som kanske inte vet så har alla kristna blivit misshandlade och kyrkor brändes ner senast förra året. Vem har rätt att göra så, jo muslimer i Algeriet!

Skicka en kommentar