fredag 15 augusti 2008

Muslimsk heder kräver könsstympning i Gambia


"MANGE DØR etter kjønnslemlestelse hvert eneste år. Det rapporteres ikke inn, det finnes ingen statistikk på det, sier Isatou Touray. Hun og legeektemannen ser stadig barn blø i hjel.

Gambia er et av mange land der kjønnslemlestelse er normalen, opp til 80 prosent av alle kvinner utsettes for det. I høst brakte Dagbladet.no historiene til flere norsk-gambiske jenter som skal ha blitt lemlestet.

Det overrasker ikke Isatou at foreldre i Vesten opprettholder skikken. Hun ser det selv til stadighet. De sender ungene sine på sommerferie på til Afrika for å få dem omskåret. Det gjør de fordi det er forbudt i landene de bor i.

Lemlestingen skjer i landsbyene, av og til i bakgården til foreldrene.

Kvinneorganisasjonen er også opptatt av å forteller om misforståelsene knyttet til at islam krever omskjæring. Praksisen knyttes til islam. Det er en feiltolkning av Koranen. Men mange imamer og religiøse ledere klynger seg til dette, sier Isatou. Det finnes ingenting i Koranen som taler for kjønnslemlestelse av kvinner. Touray er oppgitt over de religiøse lederne i landet som likevel bruker religion som argument.

Mange religiøse ledere er redd for forandring, og særlig når det gjelder seksualitet. Det handler om å være en idealkvinne, jomfru. Det er patriarkatets kontroll det dreier seg om. Når vi snakker mot kjønnslemlestelse er motstanden alltid sterk. Mange mener det er en skam å snakke om kroppen."

Från norska Dagbladet.no

Bloggen Hedersrelaterat våld.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar