onsdag 16 januari 2008

Påven möts av ”pride-parad”Påven har ställt in ett planerat besök på universitetet La Sapienza i Rom, därför att professorerna protesterade. Dagen

De framförde kritik mot påvens syn på vetenskap och åberopade ett uttalande från 1990 där den framtida påven, då kardinal Ratzinger, kallade rättegången mot Galileo Galilei för berättigad utifrån den tidens kontext och förutsättningar.

Det kontroversiella uttalandet var egentligen inte påvens eget. Han citerade någon annan, precis som han gjorde när han i Regensburg retade upp den muslimska världen genom att citera en bysantisk 1300-talskejsares ord om profeten Muhammed. DN

Vänsterorienterade studerande tänkte möta påven med en ”pride-parad” som protest mot hans syn på skapelse och sexualitet.

Jag tror de fått alltihop om bakfoten. Sällan har det funnits en påve som varit så positiv till förnuft och vetenskap som Benedikt XVI. Han är så långt från fundamentalist som en kristen rimligen kan vara utan att tappa bort Bibeln helt.

Protesterna mot påven vid det italienska universitetet visar på farliga tendenser i samtiden. Kristendomsföraktet sprider sig och den främsta orsaken till det är islam, som givit all religion ett dåligt rykte. Därför är det oroväckande att islamisterna vill inleda ett samarbete med katolska kyrkan för att finna en "gemensam värdegrund".

Gemensam grundval, att Gud och Allah skulle vara samma gud? Det förutsätter förstås att man antar att det verkligen finns ett Gudsväsen. Ett totalt intetsägande Gudsväsen därför att skillnaderna mellan religionerna är avgrundslika.

Jag kan överhuvudtaget inte hitta någon gemensam grundval mellan kristendom och islam, möjligen delar av Moseböckerna (som dessutom omtolkas av profeterna och Jesus), men resten av Bibeln är helt oförenlig med Koranen.

Framförallt är det två helt olika etiska system. Kristendomen bygger på medkänsla, islam på makt.

LÄS VIDARE >>