fredag 10 juni 2011

Präst kör över rektorn – ordnar egen avslutning i kyrkan

Imorgon fredag har grundskolorna avslutning, däribland Svaleboskolan i skånska Veberöd. Traditionen i byn har alltid varit samling i kyrkan där man sjungit och haft en trevlig avslutning inför alla stolta släktingar i bänkarna. Men rektorn på skolan, Yvonne Andersson, har i år och för första gången valt att bryta den sviten. Avslutningen ska vara i skolan har hon bestämt.

In träder då kyrkoherde Stig Alenäs. Han vill att barnen ska få sin avslutning i kyrkan, så efter skolsamlingen, när barnen lämnat skolan, öppnar han upp kyrkan för alla som vill delta i en traditionell avslutning.

Rektor Andersson är chockad över kyrkoherdens gest. Hon tycker att Stig Alenäs beslut är ett slag under bältet mot skolan:

"Bara de inte pratar om Gud och Jesus. Alla ska nämligen vara välkomna på lika villkor. På julavslutningen pratade prästen väl mycket om evangeliet. Det är dessutom några föräldrar som inte vill ha avslutning i kyrkan varje år. Vi får se om det blir julavslutning i kyrkan igen, men efter Stig Alenäs val att förlägga en avslutningsceremoni för eleverna i kyrkan, efter den riktiga avslutningen i skolan kan man ju börja ifrågasätta det."

Från PI. En kommentar:

"Vilket uttalande från rektorn! Att hon hoppas att han inte skall prata om Gud och Jesus? Vad har hon med det att göra undrar jag i mitt stilla sinne? Detta sker efter skoltid och utanför skolans ansvarsområde. Skall rektorn tvinga folk att gå ur kyrkan med? Är hon muslim måhända?
Sedan har stycket fräckheten att hota med att julavslutningen för resten av barnen kanske inte blir av pga. detta, så gör hon sig själv så liten och obetydlig i sin bitterhet att hon borde avskedas. För kollektiv bestraffning är vad jag vet ett brott."

Svenska idiotier

b sk sk ex