fredag 1 januari 2016

Erdogan – kan styrte NATO ut i krig

Norske medier ønsker ikke se det, men Erdogan fører allerede krig inne i Tyrkia, en varm krig, mot kurderne i sørøst. Det er snakk om soldater og sikkerhetsstyrker som bruker panserkjøretøyer og skyter med grovkalibrede våpen mot byer på 100.000 mennesker, som er helt avskåret fra omverdenen.

Det er vanskelig å forstå at NATO-landene kan tolerere en slik framferd, når man vet hvor labil situasjonen i Tyrkia er, og hvor destabiliserende Syria er på Tyrkia og hele regionen.

Erdogan er som en pokerspiller som spiller va banque, satser alt.

EU forsøker å kjøpe Erdogan og gir store innrømmelser. Det er nå kommet frem at EU gikk med på å utsette en kritisk rapport om menneskerettssituasjonen i Tyrkia for å få Erdogan til å samarbeide om migrantene.

Erdogan gir EU og USA fingeren når han nå fører reglerett krig mot kurderne i sørøst.

Men det som virkelig tipper balansen og viser hvordan Erdogan drar NATO med seg og inn i et farlig eventyr, er at Erdogan offentlig har likestilt kurdernes militser, både PKK og YPG, med IS. Når man vet at den kurdiske militsen er den sterkeste motstanderen til IS, begynner man å forstå destruktiviteten i Erdogans strategi.

Vesten lar Erdogan ta initiativet. Ikke bare har USA og EU unnlatt å støtte kurdernes kamp. Nå lar de også Tyrkia knuse kurdisk milits. Det er helt kriminelt og gjør at forsikringene om at man vil ha en slutt på krigen i Syria er tomt prat.

PKK har også seg selv å takke. Det har ført en krig mot Tyrkia som har kostet mange menneskeliv. Men Vesten begår en ny bommert når man ikke gir PKK sjansen, men fastholder at det er en terrororganisasjon. Det ordet har fått en litt annen betydning etter at IS kom på banen.

PKK hjalp tross alt YPG å beseire IS ved Kobani i året som gikk. Hvem andre har “boots on the ground”?

Likevel valgte EU-parlamentet så sent som denne måneden å fastholde PKK på terrorlisten.

Når man ser Erdogans maktfullkommenhet, hans stormannsgalskap og grenseløse ambisjoner, er det all grunn til bekymring.

I løpet av kort tid har Erdogan skutt ned et russisk fly og sendt soldater til Nord-Irak. Bagdad forlanger nå at de trekkes tilbake, men Ankara nekter.

Erdogans oppførsel burde få de røde lampene til å lyse i NATO-landene. Han risikerer å dra NATO inn i en krig alliansen ikke har kontroll eller oversikt over.

Document.no