onsdag 22 maj 2013

Sveriges radio i al-Shababs ledband

En somalisk journalist i Sverige avslöjade hur en ledare för ett aktivitetscenter lockade ungdomar till Al-Shabab. "Klockan är halv fem, Ekot. Många av unga män från Sverige rekryteras av den islamistiska rebellgruppen al-Shabab har kommit från ett aktivitetscenter i Rinkeby."

Efter rapporten sändes fick hon många hot. En kväll brändes hennes bil på gatan. Men hon hade förberett sig för hot och social utfrysning. Men hon var inte beredd på vad som följde senare.

Några månader senare kom kritik från en helt annan front. Från sina egna kollegor på ett av Sveriges mest inflytelserika politiska radioprogram "Konflikt". Hennes forskning avfärdades som enbart "hörsägen" och "rykten". Bakom uttalandet stod Randi Mossiige-Norheim.

Amun berättar, att efter programmet "Konflikt" sändes, blev hon ännu mer utstött. Och det bekräftade de religiösa gruppernas tro, att de hade rätt. Hon fick fler hot.

På tal om aktivitetscenter - ungdomar i Stockholmsförorten Husby säger att det är lät­tare att leva på socialbidrag och bränna bilar som under­hållning, än att stiga upp om morgonen och gå på jobb:
Tyvärr har dagens situa­tion redan lett till att vi har olika mått­stockar, säger polisen. I Bromma skulle vi ald­rig tveka att stoppa en bil som vi mis­stän­ker fram­förs av en per­son utan kör­kort, men i Rinkeby måste vi fun­dera över om det är värt det, då det ofta leder till sten­kast­ning, upplopp och fri­tag­nings­försök.

  Det islamiska sättet att säga "tack" för gästfriheten