onsdag 2 november 2011

"Vor negerslave er bortsprungen"

Censur/satire. En svensk gadekunstner risikerer to års fængsel. Han er anklaget for hetz mod folkegruppe.

Det begyndte med en udklædningsfest den 16. april på Lunds universitet, hvor de studerende skulle klæde sig ud i overenstemmelse med festens jungletema. Tre studerende mødte op som sortmalede negerslaver, mens en fjerde indtog rollen som hvid slavehandler. Da festen var på sit højeste, blev de tre negerslaver solgt ved en improviseret auktion. Historien kunne være endt her, men optrinnet kom Jallow Momodou fra Afrosvenskarnas riksförbund (Afrosvenskernes rigsforbund, red.) for ører, og han anså studenterløjerne for at være en hån mod de millioner af sine sorte forfædre, der blev kidnappet, voldtaget og dræbt som følge af den afrikanske slavehandel.

Jallow Momodous udmelding udløste en større mediestorm i Sverige. Men i Malmö følte gadekunstneren Dan Park, at sagen om de feststemte negerslaver var blæst ud af proportion. Onsdag 20. april tog Dan Park derfor til Lund med en stak plakater, der ironiserede over Momodous reaktion.

Dan Park arbejder med billedcollager, som han trykker som plakater og siden sætter op i det offentlige rum. Collageteknikken havde Dan Park også benyttet denne gang, hvor han havde placeret Jallow Momodous hoved på en krop tilhørende negerslaven Kunta Kinte fra tv-serien Rødder. I baggrunden sås det lokale, hvor universitetsfesten blev afholdt. Plakaten var samtidig udformet som en efterlysning med følgende ordlyd: “Vor negerslave er bortløbet!! Han forsvandt lørdag den 16. april og lystrer navnet Jallow Momodou.”

Sagen kommer for retten i Lund 12. januar 2012

Den fri