lördag 21 maj 2016

Är det James Bond som är klättrar i telemasterna?

Töntigt att som svenska "experter" tro att det är Ryssland som saboterar svenska telemaster och flyg- och tågtrafik. De kan ha rätt i att det liknar hybridkrigföring, men det är inte Rysslands utan snarare Islamiska statens specialitet.

Changing of the Guard: Ryssland och den nya säkerhetspolitiska verkligheten.

Med oprettelsen af en ny nationalgarde på op mod 300.000 mand er der for alvor kommet gang i spekulationerne om, hvad der foregår blandt den politiske elite i Kreml, og hvor stabilt styret egentlig er op til Duma-valget i september.

Det vil under alle omstændigheder være en fejl at tro, at nationalgarden kun er skabt med det formål at fastholde Putin ved magten. Hermed undervurderer man de mange sikkerhedspolitiske udfordringer, som Moskva står overfor – internt såvel som eksternt. Set i det lys udgør den nye garde et redskab, der kan afhjælpe en lang række problemer, som Rusland vil stå overfor i de kommende år.

Dette kommer oven i den stor bekymring for, om IS vil lykkes med at rekruttere folk og øve indflydelse blandt Nordkaukasus`forskellige folkeslag, hvorved der på ny kan skabes en eksplosiv konflikt der, vil dræne staten for ressourcer, som det skete med Tjetjenien-krigene i 90erne.

Det er netop med henblik på sådanne scenarier, at den nye nationalgarde er skabt. Hvor traditionelt militær ofte kommer til kort i den nye avancerede form for hybrid-krig, som Islamisk stat og andre aktører har skabt, er formålet med nationalgarden at skabe et redskab, der med stor fleksibilitet og hurtighed skal kunne indsættes på en hvilken som helst front inden for føderationens grænser, og dermed forhåbentlig vil kunne forebygge og forhindre en række konflikter i at udvikle sig til deciderede kriser.

Mr. East