torsdag 27 augusti 2009

Sveriges märkliga hantering av kritik från Mellanöstern



Israel kan inte acceptera Sveriges hållning efter Aftonbladets minst sagt märkliga artikel. Att anklaga ett lands militär för övergrepp är en i mina ögon allvarlig sak och får man då inte som anklagat land reagera? Och vad menar Jan Helin, Aftonbladets ansvarige utgivare, med att Israel ska svara på frågorna i artikeln? Var artikeln skriven som en öppen fråga till Israel, då begriper jag mig inte på journalistik och dialog mellan länderna i den högre sfären.

Är detta frågorna som Israel ska svara på, varför lämnar man dem inte direkt till Israel istället för att använda en illa underbyggd artikel på Aftonbladets kultursidor. Inte ens Aftonbladet skulle väl kunna publicera denna artikel som en nyhetsartikel, eller varför hamnade den på Kultursidan? För att innehållet handlar bland annat om boken Inshallah (Ordfront förlag 2003)?:

"Varför kvarhåller de annars kropparna upp till fem dygn innan vi får begrava dem? Vad hände med kropparna under tiden? Och varför blir de obducerade när dödsorsaken är uppenbar, och i samtliga fall mot vår vilja? Och varför kommer kropparna tillbaka nattetid? Och varför med militäreskort? Och varför stängs områdena av under begravningen? Och varför bryts elektriciteten? Frågorna var många och upprörda från Nafes morbror."

”Våra söner plundras på sina organ”
, Aftonbladet Kultur



Och Israel är mycket toleranta och släpper in Aftonbladet hädanefter också, enligt en artikel i tidningen Journalisten från fredagen den 21 augusti:

”Aftonbladet är nu oroligt för att det kommer att bli svårare för tidningens journalister få ackrediteringar till landet.

På Israels ambassad i Stockholm säger man till Journalisten att det inte i dagsläget finns några beslut om att införa några restrektioner för journalister från Aftonbladet.”

Aftonbladet fortfarande välkommet till Israel, tidningen Journalisten


Aftonbladet försvarar uppgifter från 1992, Varjager




Från Svenska Dagbladet den 24 augusti:

"Israel kan inte bortse från en sådan manifestation av antisemitism.

Samtidigt klargör Daniel Seaman, chef för israeliska regeringens pressbyrå, att en reporter och en fotograf från Aftonbladet motarbetas aktivt i Israel. Deras ansökningar om att få passera gränsen till Gazaremsan kan ta tre månader att bedöma.

Vi kanske måste undersöka deras blodgrupper för att kontrollera om de är lämpliga som organdonatorer, säger Seaman, känd för drastiska uttalanden."

Israel i storoffensiv mot Sverige,
SvD
.

"I Jerusalem Post hävdar nu Zvi Mazel att Israel rutinmässigt attackeras av europeiska regeringar och att pressen rutinmässigt förvanskar nyheter från Mellanöstern:
"Den svenska pressen har gått i spetsen för denna trend", skriver han.

Han fortsätter därefter sitt resonemang med att "den svenska regeringen försöker gömma sig bakom slöjan av pressfrihet".

"Sverige har ingen pressfrihet", SvD



"Våra ansträngningar går ut på att ha goda relationer med Israel, gjorde Reinfeldt klart på en pressträff vid ett besök på Ronna-skolan i Södertälje.

Det bästa sättet att göra det är enligt Reinfeldt att förklara hur det svenska samhället fungerar, fri och öppen debatt där anklagelser och påståenden kan bemötas. Men han vill också undanröja eventuella missförstånd om att det i Sverige skulle finnas en allmänt vedertagen uppfattning om olika grupper, som judar eller muslimer."

Reinfeldt vill lugna ned Israelbråk, SvD



På SvD:s Opinion samma dag skriver Roland Poirier Martinsson, författare och filosof, ledande inom Timbro medieinstitut, sina funderingar under rubriken:

Kan Linderborg vara kvar som kulturchef?
SvD Opinion/ kolumn, ledarsidan


En kommentar under artikeln av i skrivande stund 243 stycken, är intressant i det hela:

"Vad sossar gör

Det här skedde under mohammed-karikatyrs"affären" 2006:

"I ett uttalande den 9 februari tog utrikesministern bestämt avstånd från den tävling i karikatyrteckningar föreställande Profeten Mohammed som svenska extremister anordnat på sin hemsida." (från www.regeringen.se) (ej direklänk i kommentaren, min anmärkn)

Varför kan då inte Bildt få lov att bestämt ta avstånd ifrån AB's fabulerande? Det är väl i sak exakt samma scenario nu som då?"

En annan kommentatör skriver:

"En släng av sleven

Det är nästan lite roligt att även Sverige får sig en släng av anti-antisemitism. Svensk kvällspress brukar ju inte vara sen att gotta sig i andra länders moraliska konflikter med Israel. Nu får AB smaka sin egen medicin.

Tycker förövrigt att SvD hade en bra ledarartikel häromdagen när man jämförde Helle Kleins uttalande kring Muhammedkarikatyrerna och hennes dito efter Israelartikeln."

Och ännu en minnesvärd:

"Här som där

Hade det gällt muslimska (påstådda!) organstölder publicerade i en "högertidinig" så skulle i stort sett vilken reaktion som helst av muslimska länder ses som befogad och tidningen hade fördömts och journalist och ansvarig utgivare fått på pälsen. Gällande Israel och judarna så kan man dock skriva vad som helst."

Kommentarer under SvD Opinion



Kurt Westergaards, "Profeten med en bombe i turbanen"

Den minnesgode kanske gör som dessa kommentatörer ovan, drar en parallell till de muslimska bojkotterna, våldet och bråken runt de så kallade danska Muhammed-teckningarna och Lars Vilks Rondellhund. Kurt Westergaard, karikatyrtecknare för danska Jyllandsposten. Bakgrunden till att just Westergaard tecknade en av dessa tolv bilder skriver Wikipedia om:

"Bakgrunden till bildpubliceringen var att författaren Kåre Bluitgen under arbetet på sin bok "Koranen og profeten Muhammeds liv" inledningsvis inte lyckades hitta några illustratörer som var villiga att illustrera hans bok. Tre tecknare avböjde erbjudanden från Bluitgen innan han lyckades hitta en illustratör som ville vara anonym.

Enligt Bluitgen själv avstod en av tecknarna med hänvisning till mordet på Theo van Gogh. Detta sågs som ”självcensur” i Danmark och orsakade en hel del debatt. Som en följd av debatten inledde Jyllands-Posten en artikelserie där kulturredaktören Flemming Rose uppmanade danska tecknare att rita Muhammed så som de själva såg honom. Tidningen fick in 40 bidrag och tolv av dessa publicerades i Jyllands-Posten den 30 september 2005."

Muhammedbilderna i Jyllands-Posten, Wikipedia


Kurt Westergaard




Muslimer tog till storsläggan världen över och muslimer i bland annat Storbritannien protesterade mot de danska teckningarna och hotade med den 'verkliga Förintelsen' för detta tilltag:



Southchild.com






Mypetjawa.mu.nu





BBC.co.uk






Mypetjawa.mu.nu




Sverigedemokraterna reagerade mot denna minst sagt hysteriska reaktion och utlyste en egen teckningstävling och en bild publicerades i samband med denna utlysning:





Denna teckningstävling föll inte den socialdemokratiska utrikesministern i smaken, hon tvingade det webhotell som SD:s hemsida då låg på, företaget Levoline AB, att stänga SD:s sida.

Jag följde givetvis debatten genom medierna, men är inte så insatt i alla turerna. Jag kontaktade Fröken Sverige på bloggen I Mitt Sverige som skrev mycket om rabaldret runt Muhammedteckningarna och Lars Vilks 'Rondellhund'. Hon visade sig vara en guldgruva och gav mig information nog för att kunna berätta en annan version av händelseförloppen. Vår version, om jag får sträcka mig så långt, iallafall min och Fröken Sveriges version av hela cirkusen.


Fröken Sverige är, som många redan vet, starkt islamkritisk och hon sökte islamnyheter på bland annat Yemen Observer och hittade av en slump ett brev från dåvarande utrikesministern Laila Freivalds. Brevet hade publicerats på Yemen Observer, men inte i svensk press.

Fröken Sverige mailade nordiska medier och politiska partier om detta, men fick endast svar av ett parti från ett annat nordiskt land. Från svenskt håll var det förödande tyst."


Läs resten av denna bloggpostning på Långt och Läsvärt, scrolla ner i texten; Sveriges Mellanösterndiplomati

sds d

0 kommentarer:

Skicka en kommentar