lördag 8 augusti 2015

Orban

Ungarn har længe haft problemer med sine nabostater. Forholdet til Rumænien er iskoldt, langs grænsen til Serbien bliver anlagt et 175 kilometer langt og fire meter højt hegn for at holde flygtninge borte. I den seneste tid er også forholdet til Ukraine forværret.

I forvejen har Ungarn problemer på grund af Viktor Orbán’s ret pro-russiske kurs. For få dage siden kom så chefen for Viktor Orbán’s kancelli János Lázár med en udtalelse, som endnu engang fik regeringen i Kijev op af stolene.

Lázár beklagede sig i det ungarske parlament over, at den ukrainske sikkerhedstjeneste lægger alvorlige forhindringer i vejen for ungarske efterretningsfolks arbejde i de områder i Ukraine (”Transkarpatien, eller Transkarpatisk Rus”), hvor det omkring 150.000 store ungarske mindretal er koncentreret.

Dertil kommer gentagne ønsker fra ungarsk side om en folkeafstemning blandt ungarere i Ukraine om autonomi.

Et Jobbik-medlem af Europaparlamentet har angiveligt fået indrejseforbud beskyldt for at opildne til ”separatisme”. Regeringen i Kijev har derfor endnu engang indkaldt den ungarske ambassadør til en ”samtale”.

Mr. East