söndag 7 oktober 2012

Obama kopplar inte

Korsfäst som USA-spion. Gruppen Ansar al-Sharia i Jemen är tydligen stolta över sitt dåd och lade ut en video på YouTube. Men det räcker att titta på bilden för att få störd nattsömn.

Obama tog gruvligt fel‏. Som mordet på den amerikanske ambassadören i Libyen visar, radikaliseras Mellanöstern. Obamas taktik var dödsdömd från början, eftersom USA:s eftergiftspolitik enligt den islamiska världsbilden ses som svaghet. Den starkes rätt är ett religiöst fundament, ansvar för egna gärningar är icke-existerande, och angrepp och olyckor påstås per definition vara andras fel. Det där har Obama inte genomskådat, eller också har han fattat det alltför väl, kanske har han samma attityd.

"Obama does not connect", han är skygg och reserverad och har svårt att etablera personliga relationer med statsledare. Det är ett stort handikapp i Mellanöstern där personkemi betyder mycket. Man kan undra varför han från starten la sig platt för den islamiska "våren", och mot sina rådgivares vilja var så angelägen att ersätta den USA-vänlige Mubarak med Muslimska Brödraskapet. Det var nog inte kristlig vända-den-andra-kinden-till som var orsaken.

. . Obama muslim?