torsdag 6 november 2008

Får tidningar peka ut brottslingar?

Journalistprofessorn och före detta chefredaktören Hans Månson skriver i Svenska Dagbladet om ett berättigat fall av avslöjande av en misstänkt brottslings identitet. Ändå får det inte nåd inför pressombudsmannen.

Att undvika att ge signalement i tidningarna försvårar polisens efterforskningar eftersom allmänheten hindras att hjälpa till. Ännu längre väg är det att gå innan tidningar slutar att mörka om brottslingars etnicitet i brottsrapporteringen. Ja, rentav pixelisera en svart mans armar så de blev vita, som Expressen nyligen gjorde med ett foto. Men till den aktuella saken:

"En ilsken krögare försöker med hot förmå en reporter på Östgöta Correspondenten, Linköping, att inte skriva om hans affärer. Skatteverket har begärt hans företag i konkurs.

”Du skriver inte en jävla notis om vårat företag för då kommer jag upp själv privat och tar hand om dig”, säger företagaren och hotar vidare med att åka hem till reporterns bostad.

Correns chefredaktör och utgivare Ola Sigvardsson polisanmäler hotet och lägger ut det bandade samtalet på nätet.

Ljudfilen blir också ett skydd för reportern. Alla vet nu vem som har hotat skribenten direkt och hans familj indirekt.

Företagaren vänder sig till Pressombudsmannen Yrsa Stenius, som inte har några invändningar mot publiceringen i sak – begäran om konkurs. Hon är däremot kritisk mot att Sigvardsson publicerat uppgifterna om att tidningens reporter har hotats och att ett hotfullt samtal lagts ut på nätet.

Så följer nästa bisarra inslag. Ola Sigvardsson blir under hösten uppringd av företagaren, som triumferande berättar att han tänker använda sig av PO:s rekommendation i sitt försvar vid den väntande rättegången.

PO har blivit de hotandes ombudsman."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan bara hålla med. Det är sjukt hur dom försöker mörka den invandringsrelaterade brottsligheten genom att dölja etniciteten. En sådan sak som du beskriver i expressen borde vara olaglig, det handlar ju om direkt missledande.

Anonym sa...

Jag är tvungen att göra likadant när en docent skrev utlåtande (en falsk diagnos) där bara namnet stämde med verkligheten. Han hade ändrat även datumet då jag hade varit hos doktorn och hade inte lyckan med sig därför att läkaren hade inte ens mottagning på denna dag.
Jag gjorde polisanmälan som gick till åklagaren och till sist till JO som svarade att ärendet är avslutat och han inte behöver svara på varför han gjorde detta beslut och hänvisade till riksdagsbeslut!
Något annat än att ta lagen i egna händer - verkar inte hjälpa för att få rättvisa och får slut på lögner i domstolar !
Svd bryr sig inte om heller !

Skicka en kommentar