fredag 20 mars 2009

Frågan är oerhört känslig, men den får inte tystas ner

Den förbjudna frågan hette ett tv-program om fosterskador vid kusingifte, där Göran Annerén, professor i genetik vid Socialstyrelsen, just inte ville annat än prata om att det var bäst att lägga locket på alla fakta, för att inte ställa till med rasism och främlingsfientlighet. Rena stalinismen när vetenskapen går i den politiska korrekthetens tjänst.

Nog finns det fakta alltid. Kvinnor som fött fyra handikappade barn, det ena efter det andra, utan att ha blivit upplysta om riskerna. Om de fått veta något hade de kanske stoppat efter det andra barnet. Kvinnor som tvingas av sin svärfar att ligga med sin förståndshandikappade kusinmake, själv ett resultat av kusingifte, för att föra släkten vidare, inom släkten. Kvinnor som får dra det tyngsta lasset och sorgen på grund av en idiotisk sedvänja.

Det pratas om arbetskraftsinvandring, men det är sjukdomsinvandring. Om slöjan lyftes och statistik skulle tillåtas, skulle det visa sig att Sveriges institutioner är fyllda av dessa stackars frukter av kusinäktenskap, till en kostnad av 4000 kr per dygn.

Ingifte är således en av förklaringarna till att barn med ursprung i länder med hederskulturer är överrepresenterade bland mentalt handikappade. Men det finns andra argument mot kusingiften än genetiska. Vid fall av hedersrelaterat våld är det vanligt att det har varit släktskap mellan gärningsman och offer. Århundraden av kusingiften har skapat stark lojalitet till släkten man tillhör och det kan därför vara fruktansvärt svårt att få lov att gifta sig med någon utanför släkten.

Var kommer våldet in i bilden? Det beror på problemet med att ligga med sin kusin. Du kan gå vidare från en ex-man eller ex-fru, men det finns inget sådant som en ex-kusin.

I Norge vet man lite mer än i Sverige. Medan 0,1 procent av barn med föräldrar födda i Norge har kusiner som föräldrar, är andelen bland de pakistanskättade barnen hela 48,3 procent, enligt en studie som gjorts av Camilla Stoltenberg.

Oftast gifter sig pakistanska ungdomar med en person från släkten i Pakistan. Statistik från norska ambassaden i Islamabad visar att bara tre av hundra gifter sig av kärlek. Det handlar om tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap med anhöriginvandring som syfte. 34 procent gifter sig med ett syskonbarn. "Man blir alltså tvångsgift med sin brors eller sin systers barn."

Vad kan politikerna göra? Gör som i Danmark, inför en 24-årsregel, att giftermål inte medför uppehållstillstånd om en av parterna är under 24 år. Innan den infördes år 2002 hämtade två av tre icke-västliga invandrare sin make/maka i utlandet, år 2006 gällde det var tredje. Med andra ord har antalet arrangerade eller tvungna kusinäktenskap minskat.

Vi-tidningen, Läkartidningen. Tack för tipset, Fröken Sverige och Varjager's Weblog!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar