måndag 13 april 2009

Orättvis svartmålning av katolska kyrkan

I frånvaro av George W Bush har påve Benedikt blivit medias nya hatobjekt, kan man läsa i en kul artikel om Katolska kyrkan av teologen Joel Halldorf.

Jag håller med, det har ju varit ett enormt tjatande i media om en förintelseförnekande biskop. Påven har ju skickat ut honom i kylan igen, räcker inte det. Framförallt: kyrkan fördömde mycket tydligt nazismen redan 1937 i det påvliga sändebrevet Mit brennender Sorge. Det gäller än.

Som jag skrivit tidigare, sällan har det funnits en påve som varit så positiv till förnuft och vetenskap som Benedikt XVI. Han är så långt från fundamentalist som en kristen rimligen kan vara utan att tappa bort Bibeln helt. Påven är en stor tänkare och hans skrifter läsvärda. För att vara religiös betonar han förnuftet ovanligt starkt och avvisar all blind tro.

"De kristnas uppgift är att få förnuftet att fungera fullständigt, inte bara på teknologins och den materiella utvecklingens område, men för att känna igen det goda, vilket är en förutsättning för lag och fred i världen."

"Förnuft och tro går hand i hand, och begreppet heligt krig är mot Guds natur," sa han när muhammedanerna attackerade honom hösten 2006.

Katolska kyrkan är bra, den försöker hålla fast vid vissa värderingar som inte är fel. Aborter anses inte som moraliskt försvarliga. Människolivet är heligt. Men som alltid finns moraliska dilemman. Ibland måste man välja det minst onda av två onda ting.

Kyrkan tycker att hjärtat ska vara med, syftet med sex är att göra barn och preventivmedel är onödiga. Lite väl klåfingrigt att lägga sig i vad folk har för sig i sängkammaren. Det tar uppmärksamheten från viktigare saker, till exempel allt det goda arbete katolska kyrkans välgörenhetsorganisation Caritas utför.

Påven i Afrika: kanske en omvärdering av kondomerna

11 kommentarer:

bra alternativ sa...

"Kyrkan tycker att hjärtat ska vara med, syftet med sex är att göra barn och preventivmedel onödiga"

Nja, kyrkan säger även att sex är till för att föra makarna närmare varandra.

Kyrkan propagerar för vetenskapligt baserade familjeplaneringsmetoder med hög säkerhet, t ex:

Billingsmetoden (byggd på forskning av den svenska professor emeritus Erik Odeblad, Umeå universitet, samt läkarparet John och Evelyn Billings):

http://www.naomi.ie/effect.htm

Symtotermala metoden
("New research finds that a natural family planning method is as effective as the contraceptive pill"):

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-02/esfh-nrf021907.php

Broder Joseph sa...

Saken är den att vi människor lever ett lösaktigt liv.
För den som behöver flera partners i sitt liv så föreslår jag att vara ärlig med detta och låt dig inspireras av Kung Salomon eller Moses.

Nils Dacke sa...

Jag är inte lika imponerad av den nuvarande påven. Ett skäl till detta är att hans etiska ryggrad efter Regenburg-föreläsningen visade sig tämligen böjlig. Då hans helt rättmätiga hänvisning till ett uttalande av bysantinske kejsaren Manuel II Paleologus väckte protester i den muslimska världen, och från ett västerländskt perspektiv helt orättmätiga sådana, var hans hängivenhet för "förnuft och vetenskap" inte större än att han lät vatikanen formulera en ursäkt. Den ursäkten var sett från mänskliga rättigheter och vetenskap helt felaktig. När världens högste kyrklige ledare beter sig som en feg dhimmi är vi illa ute.

Steve sa...

Preventivmedel och födelsekontroll... I praktiken innebär det väl antingen att kvinnan på kemisk väg ska hållas kroniskt skendräktig, eller också att mannen ska dra på sig gummihandskar innan han vågar smeka sin älskade...

I praktiken? I den verkliga praktiken är svenskarna numera totalpreventiviserade -- men känner sig lik förb-t tvingade att avliva vart fjärde litet påbörjat barn. "Det kom så oväntat."

(Statistisk Årsbok 2008, Befolkning, tabell 88 - "Födelsetal och reproduktionstal")

Ja, det kan man verkligen kalla "säkerhet" !

MS sa...

Skrämmande förlegad kvinnosyn i dessa kommentarer. Är du man och är emot "avlivning" av foster, använd kondom! Blir så j-vla trött på män som ska tala om för oss kvinnor vad vi ska göra med vår egen kropp. Jag är för rätten till fri abort men tycker att om man är sexuellt aktiv så ska man göra allt för att skydda sig för att förhindra oönskade graviditeter. Detta gäller både kvinnor och MÄN. Ibland är inte verkligheten så enkel och en abort kan ibland vara nödvändig. Att kvinnor skulle använda abort som ett preventivmedel eller gör en abort på lunchen utan att ens reflektera över det är rent förtal från fanatiska abortmotståndare. Tonårsaborter kan bara undvikas om det finns ett öppet klimat i frågor runt preventivmedel. Ni som predikar celibat eller skuldlägger kvinnor lever i en fantasivärld där allt är svart eller vitt. Det finns ingen empati och förståelse för männikors ibland svåra men nödvändiga livsval hos er.

Knute sa...

Du har rätt Nils Dacke. Jag skulle tro att påven överskattar sin förmåga att överlista muhammedanerna.

From Sweden with Grief sa...

MS, jag måste säga att jag inte begriper varför Sverige med sitt enorma utbud av preventivmedel ligger så högt i Europa i aborthänseende. Och detta trots alla bidrag som finns för kvinnor att kunna leva som ensamstående med barn som inte alls finns på samma sätt i andra länder. Jag tycker inte alls det är en obehaglig kvinnosyn då man talar om aborter, det är en märklig syn på sin egen kropp och på sexualiteten som en slags rättighet man måste få utöva var som helst och närsom helst annars är de vuxna moralister. Vi har en sådan lång tid i Sverige med både preventivmedel, sexualundervisning och rätt till aborter att man inte ska behöva sitta och diskutera denna problematik så här anno 2009.

Och även vuxna kvinnor beter sig som om de inte fattar att de kan bli gravida, jag har flera väninnor som är fullständiga obegripliga med sina aborter. Jag kan inte förstå deras syn på sin kropp och sin sexualitet och sina "rättigheter". Jag är också för abort, men inte hur fri som helst, som den är idag och de sena aborterna som skrämmer vettet ur mig.

Steve sa...

Vart fjärde litet påbörjat barn -- 25,1% år 2006 -- avlivas före födseln. Är mamman under 20, tas 80% bort. Där är verkligheten. Sedan kan MS gå upp i varv om kvinnosyn och fanatism hur mycket hon vill. Man skulle väl kunna tycka att den här uppgiften från Statistisk Årsbok skulle kunna få till och med MS att inse att preventivmedel inte alls är säkra. Men nej, hon bara kör vidare i gamla fotspår. "Nödvändiga livsval", minsann. Före 1964, när The Pill kom till vårt land, visste de allra flesta hur verkligheten ser ut. Men idag -- nej.

("Vår egen kropp", alltså. Är MS möjligen medveten om att fostret är en separat varelse, med t.ex. eget DNA, redan från början? Troligen. Men man låtsas glömma sådana fakta, när det passar.)

From Sweden with Grief sa...

Steve, före den uppsjö av preventivmedel vi har idag och före de lagliga aborternas tid hade vi väldigt många aborter i Sverige, och kvinnor dog i onödan. Man kan diskutera abortgränserna och det kan vi göra utan att kasta strunt på varandra. Det är klart att MS vet om DNA och allt annat runt aborter och sexualitet, det tvivlar jag inte en sekund på. Däremot är debatten svår att ta, och kvinnors rättigheter är ofta väldigt starkt ifrågasatta och man måste vara varsam.

Men som sagt, enligt min åsikt har det gått alldeles för långt i friheten i Sverige, där en abort ska utföras så fort en kvinna önskar den och utan att man ger någon som helst rådgivning och stödsamtal. Då man läser hur unga kvinnor resonerar runt sexualitet och sina kroppar blir man rädd. Männen borde också kunna lära sig respekten för sin egen kropp och vad de själva bidrar till, det är också något som jag saknar i debatten.

Nej, alla preventivmedel är inte 100% säkra, det vet väl de flesta om, eller?

Steve sa...

Replik till UltraV: I Muveldalen påstår man att kondom är säkert skydd mot barn -- och mot HIV/AIDS. I praktiken är kondom, använt som preventivmedel, så bristfälligt att 15 kvinnor av 100 blir gravida inom ett år. (Helt utan skydd blir 85 av 100 gravida.) Ungefär samma siffra sägs gälla för skydd mot HIV/AIDS. I Europa och USA. I Afrika lär siffrorna kunna bli högre.

Risken cirka 15% alltså. Som rysk roulette. Men i Murveldalen inbillar man sig alltså att kondomer skulle skydda mot HIV-smitta, på sikt? Eller är kanske detta bara något man låtsas, för att kunna komma åt påven?

Jag uppfattar det som direkt katastrofalt, att vi har en abortfrekvens på 25%, och att detta förtigs. Försök inte att prata bort detta, det är officiella siffror.

bra alternativ sa...

Om alla som här diskuterar preventivmetoder och aborter skulle sätta sig in i de naturliga, vetenskapligt baserade familjeplaneringsmetoderna (som även kyrkan godkänner) som länkas till längst upp bland kommentarerna så skulle ni veta att:

* De är mycket säkra samt helt utan biverkningar.

* Billingsmetoden används med stor framgång i bl a Kina, där även myndigheterna rekommenderar metoden till barnbegränsning och genom det få ner det stora antalet aborter som görs.

Även i Sverige börjar fler och fler få upp ögonen på dessa suveräna metoder, främst då Billingsmetoden:

http://www.familjeplanering.se/a/studie.pdf

*Billingsmetoden är så enkel att lära sig att även analfabeter med lätthet kan förstå den.

* Den kostar ingenting.

* Metoderna ger kvinnan en stor kroppskännedom och lär mannen delat ansvar för relationen samt respekt för sin kvinna.
Skilsmässostatistiken är minimal för dem som praktiserar naturlig familjeplanering.

Något negativt borde det väl ändå finnas?

Jo, om man inte planerar en graviditet får man helt enkelt avstå från sex några dagar varje månad...
Men det är vanligt att just detta uppehåll ger relationen en extra krydda...så helt negativt är det ju inte ändå.

Det är alltså helt klart värt att ägna några minuter av ens liv att skaffa sig basal kunskap om metoderna...
...om så bara för att lära känna sin kropp och kunna planera när man vill ha barn eller inte.

Skicka en kommentar