tisdag 12 augusti 2008

Ingen olympisk fred i Kaukasus



Varför har ett krig brutit ut mellan Georgien och Ryssland? Därför att ryssarna inte gillar oljeledningen som går genom Georgien från Kaspiska Havet till Medelhavet. De har redan beskjutit den och det är bara en tidsfråga innan den är saboterad. De anser att oljan ska passera genom Ryssland så att de kan fortsätta utpressa européerna.

Den georgiske ministern Temur Yakobashvili säger:

"Hela världen börjar förstå att det som händer här kommer att bestämma denna regions framtid, det framtida priset på råolja, framtiden för Centralasien, och NATOs framtid. Varje bomb som faller på våra huvuden är ett angrepp på demokratin, på den Europeiska Unionen, och på USA."

Det är nu tydligt att ryssarna använder Sydossetien som en förevändning att ockupera Georgien. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) anklagar Ryssland för att överdriva uppgifterna om döda och fördrivna sydossetier.

USA ville att Ukraina och Georgien skulle bli medlemmar i Nato men det stoppades i april av Frankrike och Tyskland, vilket gav grönt ljus till Ryssland att anfalla.

Så uppfattar Polen och de baltiska staterna saken, enligt deras gemensamma deklaration. Putin hotade till och med Ukraina med atombomber om de gick med! Georgien brydde han sig inte om att hota, de ryska stridsvagnarna och bombflygplanen stod redan startklara.

Tyskland och Frankrike uppvisade den klassiska europeiska eftergivenheten för ekonomisk och militär utpressning. Som vanligt förstår de inte sitt eget bästa. Och USA kan inte göra annat än överlämna Georgien i Rysslands våld. Var det detta som Putin och Bush så förtroligt pratade om den 8 augusti vid Olympiska Spelen i Peking?

Detta var dagen innan kriget i Georgien började. I det gamla Hellas var det för övrigt absolut förbud mot att föra krig under olympiska spelen.

Nato är bundet till händer och fötter i Kosovo. Det som händer nu är en spegelbild av händelserna där. Ryssarna spelar amerikanernas roll, georgierna motsvarar serberna och sydossetierna motsvarar kosovoalbanerna. Men det finns skillnader. Richard Holbrooke, som var fredsmäklare i Bosnien, säger:

"Georgien är det mest demokratiska landet av de tidigare sovjetrepublikerna, bortsett från de baltiska staterna naturligtvis. Det har en president som är utbildad i USA. Landet är pro-västligt, pro-amerikanskt, pro-EU, pro-NATO och pro-brittiskt. Det är detta Moskva inte tolererar."

Och att Georgien låter oljan gå Rysslands näsa förbi, skulle jag vilja tillägga.

Läs också: Rysk militär intar Georgien - och Östersjön


11 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns två skillnader till:
Sydostessessien tillhörde aldrig Georgien som Kosovo gjode historiskt sätt till Serbien och Georgien blev inte massbombade som Serbien blev.

Anonym sa...

Det är märkligt att så mycket nyhets rapportering tog plats utan att bakgrunden till Rysslands attack även nämndes. Är det beteende eller en nations styrka som avgör kritik eller kommentarer? Resultat av Europas eftergivande attityd blir klarare.

Anonym sa...

Ja, det är mycket märkligt att man utpekar Rysland som den stora boven. Medan i själva det var ju Georgien (läs M.Sakashvili) som startade anfallet. Nog många och tusentals ostessianer kan tacka ryssarna livet efftersom Kreml har förhindrat en väntande etniskt rensnig. Glöm ej Srebrnica. Att ryssarna passar på och samtidigt slår sonder den blodiga georgiska hären,det är inte konstigare.Då dröjer det innan Sakashvili kan upprepa det och "ena nationen".

Knute sa...

De exakta detaljerna om vem som gjorde vad för att utlösa Rysslands krig mot Georgien är inte så väsentliga. Kommer du kanske ihåg det detaljerade förloppet vid Sudeterlandskrisen, som förde till Nazitysklands besättelse av Tjeckoslovakien? Nej, naturligtvis inte, därför att denna moraliskt tvetydiga tvist med rätta minns som en mindre del av ett långt mer omfattande drama. Händelserna i den gångna veckan kommer att bli ihågkomna i ett liknande ljus. Detta krig började inte därför att Georgiens president, Mikhail Saakasjvili misstog sig. Det är däremot ett krig som Moskva har sökt att framprovocera under en längre tid.

http://www.information.dk/print/163560

Anonym sa...

Knute> De exakta detaljerna om vem som gjorde vad för att utlösa Rysslands krig mot Georgien är inte så väsentliga.

Va?!?

Så 6 timmars urskiljningslös terrorbombning av en civil stad, från kl 1 på natten till gryning, där allt från bostadsområden, sjukhus till de 500man "starka" rysska fredsbevarande styrkans militärförläggning beskjuts, då det betyder inget.

Men när Ryssland går in och hindrar detta så är det genast "fy fy, så får ni inte göra"? Reality check error...

Och klart som tusan att vettiga västländer inte vill veta av en krigshärdson som Georgien som medlem i Nato. Tom USA STARTAR ju krig mot näraliggande länder för att de inte gillar ledaren. Eller har du helt glömt tex USAs anfall på Panama 1989, där USA helt oprovocerat invaderade med enda målsättning att få bort dess dåvarande ledare från makten. Att Noriega dessutom var en CIA-agent som slutat följa order är ju inte direkt en förmildrande omständinghet.

Kubakrisen, då USA direkt hotade med Kärnvapenkrig(!!!), har du glömt den med? Varför skulle Ryssland acceptera att USA radar upp missiler precis utanför deras gräns när USA själv anser att det är ett fullgått skäl för att oprovocerat starta WW3?

Nä, en västmakt, med det minsta tankeförmåga, vill INTE bli en fjantig bricka i USAs personliga maktspel om kontroll över Olje & Gasfyndigheter LÅNGT utanför USAs eget territorie.

Knute sa...

Estland, Lettland och Litauen befinner sig i samma folkrättsliga läge som Georgien och har stora ryska minoriteter.

Ryssarna vill ha revansch för Sovjetunionens sammanbrott. Situationen är mycket allvarlig.

Norge gränsar liksom Georgien till Ryssland. Ryssarna visar musklerna och vill kontrollera Ishavet. Utanför Gotland byggs en rysk gasledning. Ryssarna har deklarerat att Gotland ligger innanför säkerhetszonen.

Stefan sa...

> Estland, Lettland och Litauen befinner sig i samma folkrättsliga läge som Georgien och har stora ryska minoriteter.

Vilka regioner i dessa länder är det du hävdar har haft självstyre sedan början av 1990-talet och kräver att bli separata länder? Jag har (etniska) Eständare och Lituanier i min bekantskapskrets och har aldrig hört dem tala om inbördeskrig och regioner med krav på självstyre i dessa länder.

> Norge gränsar liksom Georgien till Ryssland. Ryssarna visar musklerna och vill kontrollera Ishavet.

Och Norge -> Nato -> USA försöker inte göra detsamma? Låt mig änn en gång referera till Kuba-krisen om vad USA tycker om när Sovjetiska fartyg kommer inom replängds avstånd från sitt fastland. Hade Sovjet/Ryssland varit lika snabba med att hota och reagera med våld som USA så hade vi alla varit döda för länge sedan.

> Utanför Gotland byggs en rysk gasledning.

Först och främst, det är ingen Ryssk gasledning, det är en Ryssk-Tysk-Finnsk gasledning. Är du rädd för att Tyskar och Finnar ska okupera Gotland också?

Och varför byggs denna gasledning? För att VÄST-europa vill det. Polen mfl forna östländer blockerar andra möjligheter, och Ukraina "tappar bort" gas för miljonbelopp varje år då det skickas genom deras pipelines.

Ryssland har andra länder att sälja till (tex Kina, Indien etc) så det är betydligt mer angeläget för västeuropa att kunna köpa än för Ryssland att sälja till just denna marknad.

Knute sa...

Åk till Polen och prata med folk. Den ryska gasen till Tyskland går i dag landvägen längs gasledningar bland annat via Polen. Gasledningen genom Östersjön gör att ryssarna kan strypa gasleveranser till Polen utan att det drabbar Västeuropa.

Varför skulle inte Georgien få tillhöra Nato när Norge gör det? Båda gränsar till Ryssland.

Stefan sa...

> Åk till Polen och prata med folk. Den ryska gasen till Tyskland går i dag landvägen längs gasledningar bland annat via Polen. Gasledningen genom Östersjön gör att ryssarna kan strypa gasleveranser till Polen utan att det drabbar Västeuropa.

Din förståelse om gasledningsproblematiken verkar något grund och ensidig.
En bra neutral källa till fakta är Wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Russia-Ukraine_gas_dispute_of_2005

Men rent generellt
1) Det finns nästan ingen handel i världen där en part MÅSTE sälja till en annan viss kund. Ett av de få undantagen verkar vara Ryssland och deras gas. Av någon anledning ska marknadesekonomins spelregler helt sättas ur spel och Ryssland TVINGAS sälja gas till KRAFTIGA underpriser till dessa 2 länder. Varför ska en Ryss i Ryssland behöva betala högre för sin hushållsgas än en Ukrainare i Ukraina?

2) Situationen underlättas ju inte direkt av att Polen och Ukraina tävlar med varandra om vem som kan spotta mest på Ryssland.

3) De transportavgifter Ukraina o Polen vill ta ut är så sjukt höga att det LÖNAR sig att bygga en ny gasledning under vatten(!!!) direkt till Tyskland.

Så vad vi har är ett Ryssland som försöker anpassa sig till en marknadsekonomi och ett Polen och Ukraina som med näbbar och klor försöker bevara ett Sovjetsystem där Ryssland i stort sett gav bort gasen gratis till dem och där DE har den politiska makten att strypa gasen när DE vill och dessutom kunna stäla så mycket gas de bara orkar om de så vill.

Från Wikipedia> ...Ukrainian officials... ...flatly refused to sign any documents that would allow comparison of the volume of gas entering Ukraine from Russia and issued from Ukraine to the EU.[32]

Angående Polen, så har de ju redan tydligt visat att de kommer att motsätta sig alla typer av avtal mellan EU och Ryssland genom veto. Vi har inte uttrycket "Polsk riksdag" i Svenskan utan anledning...

Dessutom, situationen du "hotar" med, att Ryssland vägrar sälja till Polen och Ukraina kan inte uppkomma i ett väl fungerande marknads system. Om Ryssland inte säljer till tex Polen så kan Tyskland alltid sälja vidare från sin ledning... I en marknadsekonomi är det Cash on the Table som gäller, inte utpressing från endera sidan.

> Varför skulle inte Georgien få tillhöra Nato när Norge gör det? Båda gränsar till Ryssland.

När sade jag att Georgien inte skulle få tillhöra Nato? Vad jag sa att nuvarande Natoländer inte är tillräckligt korkade för att låta dem komma med... De förstår vad du tydligen lyckats missa, att det är ett sätt för USA att mucka gräl och inget annat.
Norge är ett stabilt land med en vettig regering som inte helt plötsligt kommer få för sig att terrorbomba städer med 10.000tals ryska medborgare i...

Knute sa...

Hej Stefan, du ger dig inte. Om det är på det viset du säger så kan ju polackerna känna sig lugna. De skulle alltså få gas ändå, bakvägen genom Tyskland. Hm.

Georgiens beskjutning av Tschinvali var ett oförlåtligt brott. Men knappast ett folkmord:

"Nu har människorättsorganisationen Human Rights Watch besökt sjukhuset i Tschinvali. Det tog under striderna emot 44 döda och 274 sårade. De flesta sårade var militärer, säger en läkare som var i tjänst."

http://sydsvenskan.se/varlden/article357106/Antalet-dodade-raknas-ner.html

Stefan sa...

> Om det är på det viset du säger så kan ju polackerna känna sig lugna. De skulle alltså få gas ändå, bakvägen genom Tyskland. Hm.

I värsta fall ja. Men den billigaste och enklaste lösningen skulle utan tvekan vara att införa mätstationer vid in och utpassagen i Polen resp Ukraina. DVS mäta hur mycket Ryssland skickar in och hur mycket som kommer fram till tex Tyskland. Mellanskillnaden är helt enkelt vad Polen och Ukraina har använt och vad de ska betala för. Hela den här cirkusen beror ju på att dessa 2 länder vägrar godkänna att ett sådant system införs. Tycker det tyder ganska klart på att de har långt ifrån har rent mjöl i påsen så länge de vägrar att detta enkla och rättvisa mätsystem införs.

> Georgiens beskjutning av Tschinvali var ett oförlåtligt brott. Men knappast ett folkmord:

Håller med att det var en överdrift, men hur många gånger har vi inte hört att Ryssarna var på väg att omringa Tiblisi? Ryktesspriding tillhör en del av spelet i krig. Det är just därför neutrala nyhetsmedia är så förbaskat viktiga, dvs de som säger vad som sagts och av VEM.

Skicka en kommentar