söndag 14 december 2008

Med anledning av Lucia

I en artikel på sajten Newsmill, redogör en teologie doktor och präst i svenska kyrkan för sin syn att “Lucia är en symbol för kvinnoförtryck”. Det är förvisso sant, men denna kvinnliga präst missar den ursprungliga katolska traditionen runt Lucia. Den är högst aktuellt idag och borde lyftas fram istället för att svenska kyrkan (?) propagerar för att avskaffa luciatraditionen. Lucia är en symbol för kvinnoförtryck, Newsmill

Lucia var nämligen en ung kvinna som var bortlovad till en man, men ville inte gifta sig med honom. Efter en lång förveckling dödas hon till slut med ett svärd, därav det röda bandet runt midjan på lucior. Dessutom är hon ett helgon och led för sin kristna tro, därför bär lucian en “törnekrona” med ljus i, liksom Jesus bar en törnekrona på korset.

Hedersvåldet och hedersmorden har kommit med invandringen och klantänkandet som muslimer har leder till att kvinnan ska säkra hedern och misshandlas och dödas av olika skäl som muslimer använder sig av. Skäl de hittar i koranen, i sin kultur och i sina traditioner.

Lucia borde framhållas om en modig ung kvinna som vägrade giftas bort, som vägrade lämna sin kristna tro. Hon dog hellre än lydde övermakten i sin far och det omgivande samhället. Hon slet enligt traditionen ut sina ögon eftersom hennes påtvingade “fästman” dyrkade hennes vackra ögon.

Det kallar jag förebild, en kvinna som vågade ställa upp mot kvinnoförtrycket, så visst har prästen och artikelskribenten rätt; Lucia är en symbol för kvinnoförtrycket, men en symbol för en kvinna som vågade kämpa mot kvinnoförtrycket!


Bild från Uppsala Nya Tidning: Amnestys ungdomsgrupp vill genom ett tyst luciatåg uppmärksamma yttrandefriheten.


Läs gärna min blogg Hedersrelaterat våld, särskilt inlägget Hedersmordens normerande funktion, och Har hedersmord funnits i Sverige?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar