torsdag 21 augusti 2008

Vårdval: Etnicitet

"Vi kan nå de invandrarkvinnor som i dag inte vill komma till sjukvården, säger läkaren Adam Halimonson. Planerna möts direkt av hård kritik."
Kritiker ser stora risker med etniskt profilerad vårdcentral, Dagens Medicin.

Det är oroväckande att människor tillåts isolera sig så mycket att de inte söker annan vård än den som passar deras livsstil. Handlar det om kvinnor som är analfabeter och inte kan tillgodo göra sig svenska språket, eller är det religiösa fanatiker, eller vad är det man försöker att säga med detta?

Visst förstår jag med att det ligger pengar i det här, man får verkligen chansen att dra in pengar till sina egna projekt. I Vårdval Stockholm handlar det om att efterfrågan styr tillgången och det verkar dessutom följa sin egna regler. Det är uppenbarligen så att man numera får diskriminera människor i vården genom att särbehandla dem? Jag trodde inte att Hälso-och sjukvårdslagen tillät detta, men det finns tydligen ett "kryphål" som i all annan lagstiftning, och som man inte är sena att utnyttja här.

Vad får vi se på en sådan muslimsk vårdcentral, för det måste handla om muslimer då det inte annars finns någon annan invandrargrupp i Sverige som ständigt har problem med vårt land. Muslimsk omskärelse av pojkar under organiserade former? Polikliniska mödomshinneoperationer för att förhindra hedersmord? Specialmediciner där man inte använder gelatin gjort på svin, som muslimer kräver på många håll redan, trots att de enligt sharia är tillåtna och förlåtna av Allah om de använder en sådan medicin om det inte finns annan möjlighet. Istället kräver man att läkemedelsindustrin ska anpassa sig efter deras religiösa synsätt. Jag skulle förstå om allergiker krävde det, det handlar om deras hälsa, och i vissa fall över- levnad, men för att en religion kräver lydnad in på skinnet av sina utövare, det är rent barockt!

Inte kommer det heller att handla om de muslimska kvinnornas behov, utan deras män kommer att styra kvinnans vård och kräva att vårdcentralen behandlar kvinnan utifrån vad de anser vara det rätta. Annars hade förmodligen kvinnan varit på en vanlig vårdcentral redan. Eller har muslimska kvinnor så mycket förakt för det svenska och vår svenska vård att de inte kan tänka sig att bli behandlade av en svensk läkare? Är det ett tvång att vården måste vara organiserad på deras villkor eftersom sharia kräver att kvinnor behandlas av kvinnor?

Och vad händer med den vetenskap och beprövade erfarenhet som sjukvården styrs av idag, den är inte densamma som muslimsk syn på vad som är rätt och riktigt. Manliga läkare har vägrat att operationstvätta sig eftersom man inte får visa underarmar, och även kvinnlig personal kräver att få ha långärmat i sitt arbete på grund av religiösa skäl. Och Diskrimineringsombudsmannen står på deras sida.
Det kommer att innebära att MRSA-bakterien sprids ännu mer, och vi får större problem med den eftervård som uppstår för dessa smittade. Ibland krävs det inläggning på sluten vård av smittade.

"Birgitta Rydberg betonar också att de regler som styr arbetet för legitimerad personal är en garant för kvaliteten på vården vid de etniskt eller religiöst inriktade vårdcentralerna. Och skulle de inte sköta sig skulle det inte dröja länge innan socialtjänsten slog larm, säger hon. Birgitta Rydberg välkomnar vård som riktar sig till personer med viss trosinriktning eller bakgrund och hoppas att så många nischade vårdcentraler som möjligt ska starta. Tolkhjälp kan aldrig bli lika bra eftersom den kulturella förståelsen och nyanserna i språket då går förlorade, anser Birgitta Rydberg."
Landstingsråd ser ingen risk för ökad segregation, Dagens Medicin.

Sedan när ska socialtjänsten vara en tillsynsmyndighet för sjukvården, Birgitta Rydberg? Kommunerna handskas väl enbart med den kallade hemsjukvården och åldringsvården?
Eller är de människor som kommer att söka denna vård sådana som redan idag lever i ett sådant utanförskap att de ständigt har kontakt med socialtjänsten, så till den grad att socialarbetarna kommer att märka brister i vården?

Varför ska skattepengar gå till att stödja och öka på segregeringen i vårt svenska samhälle? Har vi som betalar skatten inget att säga till om, utan nu är det fritt fram för den som får en idé hur man vill bedriva vård, också får göra det?


Läs mer på I Mitt Sverige om bland annat Adam Halimonsons bakgrund.
Besök bloggen Islamofoben-Islam och islamistövervakaren och få dig en saklig, rejäl och mycket informativ lektion om islam.


Hedersrelaterat våld

1 kommentarer:

Anonym sa...

Den där Adam Halimonson som öppnade en vårdcentral avsedd endast för muslimer dömdes nyligen för skattebrott. Han lät helt enkelt bli att redovisa en mängd betalningar som han fick från bland annat landstinget. Trots att de bara kontrollerade två redovisade år så lyckades han gömma undan över en halv miljon kronor under den tiden.

Läs mer här:
http://www.realisten.se/2010/01/24/den-multikulturella-varden-fallerar/

Skicka en kommentar